Een dag later lieten 2.000 geïnteresseerden zich informeren en inspireren, tijdens de eerste Inspiratiedag.

Inspiratiedag

"De opkomst tijdens de Inspiratiedag was overweldigend", vertelt directeur Chris Schreve tevreden. "Het was meer dan we hadden durven dromen. De opkomst illustreert nog eens de toenemende interesse voor een groene uitvaart." In een veelzijdig programma konden bezoekers vanaf 12 uur kiezen uit verschillende wandelingen, rondleidingen, workshops, lezingen en demonstraties. Een oude bomenlaan van het Landgoed was ingericht als informatiemarkt, met diverse stands gericht op een groene uitvaart. Daarnaast kon men genieten van Drentse streekproducten, muzikale optredens en de opvoering van een oude Drentse Sage over leven en dood.

Natuurbegraven
Hillig Meer is met 33 hectare de grootste natuurbegraafplaats van Nederland en voortrekker op het gebied van de groene uitvaart. Op Hillig Meer kan men zelf een plek in de natuur uitkiezen. De graven zijn onopvallend en worden volledig opgenomen in de natuur, hooguit gemarkeerd met een Drentse zwerfkei. De graven worden nooit geruimd. Met de opbrengsten van de natuurbegraafplaats kunnen de 170 hectare natuur van het Landgoed goed onderhouden worden. "Zo staat de begraafplaats in dienst van de rest van het landgoed", aldus directeur Chris Schreve. "Iedereen die een graf reserveert draagt bij aan het beheer en onderhoud van de natuur."

Professor mr. Pieter van Vollenhoven voorzitter Nationaal Groenfonds
Inspirerend & ondernemend
Professor mr. Pieter van Vollenhoven roemde tijdens de officiële opening het initiatief voor natuurbegraafplaats Hillig Meer. Voor ruim 150 genodigden toonde hij zich oprecht onder de indruk van de drive en het doorzettingsvermogen van de oprichters en noemde hij de natuurbegraafplaats inspirerend en ondernemend. Medeoprichter Dolf van der Weij legde in zijn toespraak uit, hoe het idee van de natuurbegraafplaats is ontstaan en hoe de succesvolle combinatie met natuurbeheer tot stand kwam: "Onze missie is, om natuur en mens dichter bij elkaar te brengen. Re-integratie van mens en natuur is hard nodig."

Symbolische openinghandeling tijdens Sage door Eric van Oosterhout
Tijdens de opvoering van de Drentse Sage over leven en dood verrichte burgemeester Eric van Oosterhout de officiële openingshandeling, door een schaal met aarde terug te geven aan het Hillig Meer (Heilige Meer).

 Foto's: Pixelwerk & Zo / Inge Dijkinga