De uitgave is mede mogelijk gemaakt door de provincies Fryslân, Overijssel en Drenthe, Huis van de Groninger Cultuur, Stichting Oude Groninger Kerken, Grafzorg Nederland, Bieze Makelaars, Graftrommels v.o.f. en Bureau Funeraire Adviezen.

De presentatie vindt plaats op een bijzondere locatie, namelijk in de aula van de gemeentelijke begraafplaats van Goor waar ook een graftrommelexpositie te vinden is. Op deze toepasselijke plek worden permanent tientallen graftrommels tentoon gesteld zodat men na de presentatie van het boek uitgebreid kennis kan maken met het onderwerp.

De auteurs Leon Bok en Evert Jan Halkus hebben voor het boek ongeveer 1.000 graftrommels in Nederland in kaart gebracht. Evert Jan Halkus heeft tussendoor de meest bijzondere exemplaren, voor zover ze in slechte staat verkeerden, gerestaureerd. Daarbij heeft hij vooral gelet op de wijze waarop de trommels in elkaar waren gezet en wat er aan materiaal gebruikt werd voor de trommels en de kransen. De schat aan informatie die daarbij werd opgedaan, is verwerkt in het boek.

graftrommel 2 leon bok graftrommel 3 leon bok
De auteurs willen met hun boek aandacht vragen voor het behoud en de instandhouding van deze bijzondere funeraire objecten. Deze objecten speelden bijna een eeuw lang een belangrijke rol in de rouwverwerking. Graftrommels bleken een passende oplossing om bloemen aan de overledene mee te geven die zelf haast een eeuwig leven hadden. Maar de trommels zelf hadden helaas niet het eeuwige leven. In het boek wordt ook ingegaan op het verdwijnen van de graftrommels. Omdat daarmee ook de kennis over het gebruik, de herkomst en de bouw van graftrommels en grafkransen bijna was verdwenen, is besloten dit boek uit te geven. Hiermee hoopt de stichting Dodenakkers.nl, samen met de auteurs, dat meer gemeenten en begraafplaatshouders de waarde van deze objecten gaan inzien.

Het boek, 96 pagina's en rijk geïllustreerd, is te bestellen via www.dodenakkers.nl of door een mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het boek kan ook besteld worden in de boekhandel