header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Veinzen van overlijden ongepast
De verschillende uitvaartverzorgers vonden de situatie ronduit vreemd. Omdat zij de overledene niet konden verzorgen en zij zich zorgen maakten over de staat van de overledene maakten zij interne meldingen. Na wat onderzoek bleek dhr. Brenninkmeijer niet geregistreerd op de Egelantiersgracht, evenmin is het overlijden bij de burgerlijke stand van de gemeente Amsterdam bekend. Via Google bleek dat de 'rouwende nabestaande' Linda Hakeboom en 'huisvriend' Jelte Sondij programmakers zijn. Het is onduidelijk of de gesprekken met de uitvaartverzorgers met een verborgen camera opgenomen zijn of wat de programmamakers met het veinzen van het overlijden willen aantonen. Aan de drie ondernemingen zijn offertes voor van elkaar verschillende uitvaartdiensten gevraagd. Voor het opvragen van offertes is het niet nodig of noodzakelijk een overlijden te veinzen of eventueel met verborgen camera's te werken.

De drie betrokken uitvaartorganisaties hebben dikwijls te maken met kritische consumentenmedia en gaan daarmee transparant en constructief om. Deze manier van werken is echter uiterst respectloos naar nabestaanden in het algemeen en eveneens naar de betrokken uitvaartverzorgers en daarom verwerpelijk. De drie ondernemingen zullen daarom geen enkele medewerking verlenen zodra de programmamakers zich formeel bekend maken. Ook zullen zij geen toestemming geven, mochten beelden van hun medewerkers met verborgen camera's zijn gemaakt. Met het veinzen van een overledene, zijn voor de drie betrokken uitvaartorganisaties namelijk ethische grenzen overschreden.

De drie uitvaartorganisaties zullen de programmamakers een factuur sturen voor gemaakte kosten en zullen een klacht indienen bij de Raad voor de Journalistiek.

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief