ikon_logo zuidenwindfilmproductions_logo
Documentaire over 'uitvaarttoerisme' in première op het NFF

'Kaffeefahrt ins Krematorium' dingt mee naar Gouden Kalf

De documentaire 'Kaffeefahrt ins Krematorium' van Sergej Kreso dingt tijdens het Nederlands Film Festival mee naar een Gouden Kalf. De licht absurdistische film over het toenemende aantal 'Kaffeefahrten' (busdagtochtjes) van Duitsers naar een crematorium in Venlo gaat op zaterdag 24 september tijdens het NFF in première. Het jaarlijkse filmfestival vindt plaats van 21 tot en met 30 september in de binnenstad van Utrecht. De documentaire wordt in het najaar door de IKON uitgezonden.

In Duitsland zijn ze een fenomeen: 'Kaffeefahrten'. Tijdens deze bustochtjes brengen Duitse dagtoeristen op leeftijd een bezoek aan fabrikanten van allerlei koopwaar. In ruil voor een aangename, volledig verzorgde dag inclusief 'Kaffee-und-Kuchen', verwacht de organisator dat zij onderweg flink in de buidel zullen tasten. Het is een bekende verkoopstrategie voor de handel in pannensets en matrassen, maar filmmaker Sergej Kreso laat in deze film zien dat tegenwoordig zelfs uitvaarten op deze manier aan de man worden gebracht.

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een goedkope maar persoonlijke manier om hun uitvaart vorm te geven. Met een goede neus voor commercie organiseert de Duitse uitvaartondernemer Karl Schumacher daarom zijn 'Kaffeefahrten ins Krematorium' naar het Nederlandse crematorium in Venlo. Het is een gat in de markt, want de bussen zitten keer op keer vol en meer dan de helft van de mensen die in Venlo gecremeerd wordt is vandaag de dag van Duitse komaf.

'Kaffefahrt ins Krematorium' is niet alleen een intrigerende documentaire over het opkomende uitvaarttoerisme in de Duits-Nederlandse grensstreek. Met zijn film wijst Sergej Kreso de kijker ook op de vercommercialisering van het 'laatste afscheid' in relatie tot onze eigen verlegenheid met de dood.

'Kaffeefahrt ins Krematorium' wordt dinsdag 17 november 22.50 uur door de IKON uitgezonden in Holland Doc op Nederland 2.

Scenario & regie: Sergej Kreso

Geproduceerd door Zuidenwind Filmprodukties in co-productie met IKON TV.

Deze film is financieel mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.