Resultaten socio-economisch onderzoek

Hoe anticiperen de Belgen op de stijgende zorgkosten in een samenleving waarin we steeds langer leven?
Slechts 16% van de Belgen spaart bewust voor eigen toekomst


Antwerpen, 1 juli 2011 – Uit onderzoek blijkt dat hoewel 75% van de Belgen zich er zeer goed van bewust is dat een langer leven extra kosten met zich zal meebrengen, 43% niet weet hoe deze zorgkosten te zullen financieren. Het onderzoek werd uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau op vraag van uitvaartspecialist DELA naar aanleiding van de stijgende betalingsproblemen die DELA de laatste jaren vaststelde.

DELA wilde diepgaand cijfermateriaal dat antwoorden bood op de vraag hoe de Belg omgaat met zijn huidig budget, maar vooral met de verwachtte extra zorgkost die een langer leven met zich meebrengt.

Het spaargedrag van de Belgen opnieuw doorgelicht
Het is algemeen geweten dat de levensverwachting blijft stijgen. Zo is het aantal 100-jarigen de afgelopen 20 jaar verdrievoudigd. Langer leven betekent meerstal een hogere zorgkost. We zullen immers langer dan vroeger moeten betalen voor (thuis)verpleging, thuishulp, ziekte en verzorging, rust- en verzorgingstehuizen etc.  Dit maakt de financiering  van onze oude dag er niet makkelijker op, aangezien we met hetzelfde “potje” van vroeger langer zullen moeten doen.

Marysia Kluppels, woordvoerster van DELA, legt uit: Volgens cijfers van de Nationale Bank hoeven we ons weinig zorgen te maken. De Belgen lijken het financieel zeer goed te doen:  Belgen hebben gemiddeld 18.516 euro op hun  spaarboekje en het  doorsnee privévermogen van de Belg is zo’n 160.000 euro. Toch ervaart DELA de laatste jaren minder positieve signalen. Steeds frequenter krijgen wij de vraag naar een afbetalingsplan waarbij zelfs kleine maandelijkse betalingen moeilijk haalbaar blijken. Bovendien is het aantal dagen dat een factuur blijft openstaan sinds 2000 gestegen van gemiddeld 29 naar 46 dagen.

Vanuit deze tegengestelde vaststellingen liet DELA een onafhankelijk onderzoek uitvoeren waarbij het antwoorden wilde op de vraag: Hoe is het nu werkelijk gesteld met het spaargedrag van de Belg?’. Als de Belg dan toch zo kapitaalkrachtig is  waarom ondervindt DELA dan tegenovergestelde signalen?

In het onafhankelijk kwantitatief onderzoek werd dieper ingegaan op inkomsten, uitgaven, eventuele overschotten op het einde van de maand en de bestemming ervan.  Het onderzoekspanel bestond uit 1500 respondenten tussen 25 en 70 jaar, representatief over geslacht, sociale klasse, regio, en leeftijd.     

De toekomstige zorgkost: een ver-van-ons-bed-show
De resultaten bevestigen dat Belgen zich zeer goed bewust zijn van de financiële consequenties van een langer leven. Zo’n 75 percent van de Belgen zegt heel goed te beseffen dat de zorgkost zal blijven stijgen door een langere levensverwachting.

Wanneer echter werd gekeken hoe Belgen op deze verwachte evolutie van de zorgkost anticiperen, blijkt dat hoewel men zich ervan bewust is dat een langer leven extra kosten met zich meebrengt, bijna de helft van de Belgen (43%) nog niet weet hoe deze kost te zullen financieren. Sommigen hebben er gewoon het geld niet voor, anderen lijken het probleem te ontwijken, alsof zij dit toekomstbeeld niet in de ogen durven kijken. 3% zegt voor latere zorgkosten te vertrouwen op familie. 7 % meent nu al te weten terug  te moeten vallen op het OCMW.

Sparen voor later? Dat is voor later!
Uit het spaargedrag blijkt bovendien dat ongeveer een derde (35%)van de Belgen op het einde van de maand geen geld op overschot heeft en dus niet kàn sparen. 14 percent ervaart zelfs maandelijks een tekort.

Indien een bedrag kan opzij gezet worden, blijkt dat slechts 16% bewust spaart voor de latere zorgkost. Slechts 2% voorziet iets voor de eigen uitvaart. Extra geld gaat grotendeels naar vakanties, de verbouwing of inrichting van de eigen stek, etc..Eens de leeftijd van 50 jaar gepasseerd stijgt dit percentage, maar  ook dan blijkt slechts 20% bewust aandacht te besteden aan een spaarpotje voor de zorgkosten op zijn “oude dag.”

Vlamingen meer vertrouwen in eigen toekomstfinanciering
Opmerkelijk is dat Vlamingen er meer vertrouwen in hebben hun toekomst te kunnen financieren. In het Noorden heeft 62% van de populatie al een idee hoe de toekomstige zorgkost te zullen financieren. In het Zuiden ligt dit percentage beduidend lager met 52%. Een verklaring ligt waarschijnlijk in de hogere werkloosheidscijfers in het Zuiden van het land.

De verdwenen sok onder de matras
Dit onderzoek toont een opmerkelijke discrepantie aan. Hoewel de Belgen zich goed bewust zijn van een steeds zwaardere toekomstige zorgkost (door een stijgende levensverwachting)  wordt hier slechts zeer matig actie in ondernomen.

Zowel jong als oud zet relatief weinig geld opzij voor de toekomstige zorgkosten. Jonge gezinnen sparen amper voor later, maar voor een vakantie met de kinderen, een woning,  verbouwingen, een wagen, opgroeiende kinderen enzovoort. Gelijkaardige resultaten zien we ook bij de oudere generaties. Medioren en senioren zijn nog nooit zo actief geweest.  Zij willen genieten van het leven. Zij willen reizen, sporten, eten, enzovoort. Bij mensen ouder dan 70 gaan zeer grote bedragen richting (thuis)zorg, verpleging, dokterskosten, serviceflats, het bejaardentehuis,… waardoor hun reserve snel opraakt.

Marysia Kluppels, woordvoerder  bij DELA: ‘Het is een gegeven dat onze zorgkost de volgende jaren zal blijven stijgen. Willen we onbezorgd onze oude dag beleven zullen we hier actief aan moeten werken. We waren verbaasd te moeten vaststellen dat slechts 2% van de Belgen bewust spaart voor de eigen begrafenis. Vroeger was er nog de spreekwoordelijke “sok onder de matras”: geld dat men bewust opzij had liggen voor de uitvaart. Dit doen de Belgen al lang niet meer.  Het feit dat mensen niet meer zo bewust sparen voor de kosten  van een uitvaart  verklaart enigszins wel waarom nabestaanden  het moeilijker krijgen om de kosten van een uitvaart betaald te krijgen. In vele gevallen  is  de gespaarde reserve van de overledene (indien die er al was) volledig opgegaan naar zorgkosten zoals rusthuizen,verpleging  thuishulp etc. De kosten van een uitvaart komen daar dan natuurlijk weer bovenop. ‘

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.