Ermelo, 25 september 2009

Persoonlijker kan haast niet

Het Ermelose bedrijf ZebraBlauw tekst&beeld is zaterdag voor de tweede maal genomineerd voor de International Funeral Award. Vorig jaar werden de twee ondernemers Gert Hofsink en Natalie Overkamp volledig verrast met de Award. Dat bracht veel nieuwe mogelijkheden en inspiratie waarmee het bedrijf zich doorontwikkelde.

Ze presenteerden zich tijdens de Opendag in het crematorium in Dieren opnieuw voor de kwaliteitsraad en lanceerden er de website www.persoonlijkerkanhaastniet.nl . Op deze site kunnen mensen persoonlijke kaarten maken. “Kaarten voor omstandigheden waarin een boodschap zo belangrijk is,” zegt Overkamp. In de bijzondere collectie zijn rouw- en condoleancekaarten, maar ook kaarten voor bemoediging opgenomen. “Met persoonlijke teksten en foto’s maakt iedereen in een handomdraai een unieke kaart. Persoonlijker kan haast niet,” aldus de initiatiefnemers.

De gewone condoleancekaarten waren al jaren een doorn in het oog van de twee Ermeloërs. “Iedere situatie is anders en ook ieder mens is anders,” zegt Hofsink. “In verjaardagskaarten en kerstkaarten is een scala aan voorbeelden en mogelijkheden, maar als het gaat om een persoonlijk kaartje voor mensen in hun laatste levensfase of mensen in rouw dan zoek je ook die ene speciale kaart.” En dat is zoeken naar een naald in een hooiberg. Voor het Ermelose bedrijf, gespecialiseerd in het maken van sfeerbeelden en pakkende teksten, reden genoeg om een serie kaarten te ontwerpen.

Nadat de juiste contacten waren gelegd met een internetdrukkerij maakten ze de website
www.persoonlijkerkanhaastniet.nl  waarop ze de kaarten voor iedereen toegankelijk maakten. Inmiddels zijn er bijna 100 verschillende kaarten ontworpen. “Denk ook eens aan mensen die wel met een rouwproces te maken hebben, maar niet letterlijk een uitvaart,” zegt Overkamp. Ze doelt hiermee op mensen die ongewenst kinderloos zijn, mensen met een miskraam, maar ook mensen wiens huisdier is overleden en mensen in scheiding. “Ook in deze situaties wil je iemand een hart onder de riem steken en dat kan door middel van deze kaarten. Troostende woorden, voor veel mensen moeilijk te bedenken.”

  

Om inspiratie op te doen kan men ook terecht op de website. Korte gedichten en teksten zijn er te vinden als handreiking. “Zo kun je ook een kaartje sturen als de sterfdatum aanstaande is, maar ook als een dankbetuiging omdat iemand veel voor je gedaan heeft.” Op de website zijn ook teksten en foto’s op canvas te bestellen en men kan er zelf herinneringsboeken maken.

De International Funeral Awards worden op 24 oktober voor de 11e keer uitgereikt aan bedrijven met een vernieuwing in de uitvaartbranche.