Aan de prijs voor de Biodeken – die gebruikt kan worden bij een opbaring waarbij de in de deken aanwezige korrels de geuren neutraliseren die kunnen ontstaan tijdens het ontbindingsproces - is tevens een 'advertisingpakket' verbonden. De tweede en derde prijs gingen naar respectievelijk het Eerlijkeco label van DZU Uitvaartkisten en het Electrowagen-concept van Hesselmans International.

Het is de eerste keer dat de Innovatie & Inspiratie prijs wordt uitgereikt. De VTU introduceerde de prijs in het kader van de Uitvaart Vakbeurs 2012 die als thema 'Innovatie & Inspiratie' kreeg. Alle exposanten konden zich hiervoor inschrijven. Uiteindelijk zijn alle 53 inzendingen tijdens de beurs in september niet alleen beoordeeld door een deskundige vakjury, maar ook door de bezoekers aan de Uitvaart Vakbeurs. Arno Damhuis: "Het overweldigende aantal inzendingen, aanzienlijk meer dan we vooraf hadden gedacht, geeft aan hoe intensief de uitvaartbranche bezig is met innovatie."

Kritische beoordeling
Volgens juryvoorzitter Andréa Jansen-Boersma zijn de inzendingen door de vakjury kritisch bekeken. "Tijdens de beurs zijn alle inzendingen door ons individueel beoordeeld op basis van belangrijke kernpunten als duurzaamheid, design, kwaliteit, imago versterkend en toepasbaarheid. Daarnaast konden ook alle bezoekers aan de Uitvaart Vakbeurs hun stem uitbrengen. Dat er uiteindelijk maar liefst rond de 1200 stemmen zijn uitgebracht, geeft aan hoe groot de betrokkenheid is."

Uitgebreid juryrapport
De jury spreekt in haar rapport over de Biodeken onder meer als 'een uniek product geproduceerd uit natuurlijke materialen, dat 100 % afbreekbaar/ recyclebaar is én voorzien van bacteriën die de geuren van het ontbindingsproces op zeer natuurlijke wijze bestrijden. Omdat de deken 100 % 'natuurlijk' van samenstelling is, kan deze als dat nodig zou zijn met de overledene in de kist meegaan en worden begraven of gecremeerd. Uniek is tevens dat de Biodeken 30 tot 50 keer te gebruiken is'.

VTU logo zonder tekst
VTU

De Vereniging Toeleveranciers Uitvaartbranche (VTU) – opgericht in 1993 - is de belangenorganisatie voor toeleveranciers voor uitvaartverzorgers, begraafplaatsen, crematoria en mortuaria. De doelstelling van de VTU is het behartigen van de belangen van de leden en het bevorderen van hun werkzaamheden op het gebied van de toeleveranties voor de uitvaartbranche en/of de lijkbezorging.

Ten aanzien van de VTU Innovatie & Inspiratie prijs 2012 is de plaquette aangeboden door Haitsma Engraving en het advertentiepakket door Uitvaart Internet Diensten, uitvaart com en Uitvaart Media.

Voor meer informatie: Leen van der Heden, secretaris VTU: 061653 12 51 25 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de foto : onderste rij van links naar rechts Jos Mulder namens DZU uitvaartkisten (2e plaats), Jeannet van Tilborg namens Hesselmans International (3e plaats) en Bas de Leng (Zorg Diensten Groep) en bovenste rij VTU voorzitter Arno Damhuis en jury voorzitter Andréa Jansen-Boersma.