Architecte Ineke Hulshof hield in haar ontwerp rekening met de intieme sfeer van de historische begraafplaats.

Na een voorbereiding van drie jaar wordt maandag 22 oktober a.s. gestart met de bouwwerkzaamheden. Het entreegebouw wordt gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe vleugel. In het bestaande gedeelte wordt een ruime entree, een familiekamer en een nieuwe condoleanceruimte ingericht, waar nabestaanden na de begrafenis of crematie een grote keuze aan consumpties wordt geboden. In de aanbouw komt een aula voor zo'n 100 bezoekers. In vormgeving en materiaalkeuze is de nieuwbouw afgestemd op de bestaande architectuur met de karakteristieke zuilengalerij in Italiaanse stijl.

Het crematorium wordt een zelfstandig paviljoen, opgetrokken op een ruim veld verder op het begraafplaatsterrein. Tussen het entreegebouw en het crematoriumpaviljoen ligt de moderne kapel. Zowel in de nieuwe aula als in de bestaande kapel kan een afscheidsdienst worden gehouden. Nabestaanden kunnen de kist begeleiden op de laatste gang naar het crematorium en het inbrengen in de oven meemaken.

Omwonenden werden al in een vroeg stadium van het project geraadpleegd en reageerden positief. De Rotterdammers van Crooswijk, Kralingen, Noord en Centrum kunnen straks in hun eigen stadsdeel gecremeerd worden. Hoewel niemand graag over het levenseinde nadenkt, blijkt het voor velen belangrijk dat 'de laatste gang' plaatsvindt in de eigen stad of buurt. Ook zij die verder weg wonen kunnen straks kiezen voor een crematie in deze bijzondere gedenktuin in Kralingen-Crooswijk.

De bouw neemt ongeveer een jaar in beslag en is in de tweede helft van 2013 gereed. Begraafplaats Laurentius blijft de gehele bouwperiode normaal in gebruik. Met de aannemer zijn afspraken gemaakt om eventuele overlast te voorkomen.