Het zijn alledrie afzonderlijke bedrijven met ieder een eigen 'gezicht'. Het is binnen de uitvaartbranche niet gebruikelijk om de krachten bundelen. Maar juist nu achten de uitvaartondernemers van Uitvaartzorg Zeewolde, EABN Uitvaartverzorging en PUUR Professionele Uitvaartzorg de tijd rijp voor een uitvaartbeurs gericht op inwoners van Zeewolde en omstreken. Edwert Sjaardema (Uitvaartzorg Zeewolde): ,,We merken dat veel nabestaanden van overledenen voor de begrafenis veel vragen hebben over hoe ze bepaalde zaken moeten regelen. Met deze beurs willen we ze laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van uitvaarten. We willen een zo compleet mogelijk aanbod hebben en daarom ook gezamenlijk optrekken." De uitvaartondernemers hebben diverse toeleveranciers, adviseurs en specialisten bereid gevonden om een stand te bemannen. Van een praktijk in psychosociale therapie tot Italiaanse catering, de mogelijkheden zijn groot. Kitty Edelman-Keijzer (PUUR): ,,We hebben alledrie bedrijven waar we zaken mee doen benaderd. Eén van die bijzondere deelnemers is bijvoorbeeld onze funerair fotografe Josette Alkema. Uitvaartfotografie is enorm in opkomst, mensen willen toch graag een tastbare herinnering aan de uitvaart houden." Dit kan tevens in de vorm van een geschreven verhaal in boekvorm, het rouwverhaal of met videobeelden. Nieuw in de uitvaartwereld is Thanatopraxie, een vorm van lichte balseming. Maar ook kaartenontwerpers, belastingadviseurs, funeraire sprekers, kistenmakers, kindermandjes en bloembinderijen zijn aanwezig. Anton Izelaar (EABN): ,,We konden tevens diverse instanties zoals het hospice Jasmijn uit Harderwijk en het crematorium van Amersfoort aan laten sluiten. Natuurlijk mag het rouwvervoer zoals de traditionele rouwauto, de rouwkoets, de uitvaartbus en VW kever met rouwaanhanger ook niet ontbreken." De gemeente Zeewolde is present om wat meer te vertellen over de algemene begraafplaats van Zeewolde. Gedurende de dag zijn er twee lezingen van notariskantoor Jan de Lange uit Putten over erfrecht en van belastingadviseur Meeuwsen Ten Hoopen. Sjaardema: ,,We krijgen in de praktijk veel vragen van nabestaanden over erfrecht. Er zijn veel onduidelijkheden over het successierechten en wat er gebeurt met de nalatenschap."

Het belangrijkste doel van deze Uitvaart Informatiedag is om bezoekers te informeren op een informele manier. Anton Izelaar: ,,We willen de beurs zo laagdrempelig mogelijk houden. Voorheen plande je als uitvaartondernemer een avond waarop mensen langs konden komen voor een lezing. Nu houden we de hele dag een vrije inloop, zodat bezoekers zelf de keus hebben waar ze hun aandacht op willen richten." 's Middags wordt tevens het carillon open gesteld door de 'Vrienden van het carillon'.

De Uitvaart Informatiedag is van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken in de Open Haven te Zeewolde. Het kerkelijk centrum is gelegen aan het Kerkplein 8. Voor meer informatie over deze dag: Kitty Edelman-de Keijzer (PUUR) 06-43988294.