Uitvaartkosten

Uitvaartkosten; Budgetuitvaart; Uitvaartverzekering; Vooraf informeren.
Uitvaartkosten zijn afhankelijk van de persoonlijke wensen. Daarnaast zijn er vaste uitvaartkosten en bijkomende kosten. Deze bijkomende kosten zijn meestal niet strikt noodzakelijk.
Door een breed aanbod van uitvaartdiensten en producten en meer mogelijkheden, nemen ook de kosten toe. Dat heeft er ook toe geleid dat er steeds meer budgetmogelijkheden op de markt zijn gekomen, waarbij men zelf meer zaken uitvoert en regelt.
Daarbij kan in het kader van duurzaamheid ook gekeken worden naar het meervoudige gebruik van producten. Zo is de kist als kast een voorbeeld van zo'n dubbelfunctie. 
Om uit de vele mogelijkheden een keuze te kunnen maken, is het raadzaam vooraf te informeren bij een uitvaartondernemer. Ook het bezoek van een uitvaartbeurs of open dag biedt mogelijkheden om zich te oriënteren op de mogelijkheden en uitvaartkosten. Zo krijgt men ook een beter inzicht in welke kosten een uitvaartondernemer in rekening brengt, welke kosten door uw eventuele verzekering worden gedekt en van welke producten en diensten u gebruik zou willen maken.

 

Vaste uitvaartkosten

Standaard; noodzakelijke kosten;
Vaste uitvaartkosten zijn in feite de standaard kosten. Deze kosten bestaan uit verzorgen van de overledene, het regelen van de uitvaart, de aanschaf van kist of lijkwade en de daadwerkelijke begrafenis of crematie. Naast de kosten van begraven of cremeren kunnen de overige kosten sterk variëren, afhankelijk van de wensen en het al dan niet zelf uitvoeren van genoemde onderdelen.

 

Bijkomende uitvaartkosten

- Advertentiekosten
De kosten hiervan zijn afhankelijk van plaatsing in regionale of landelijke dagbladen en van het gewenste formaat. De in de regionale dagbladen -aangesloten bij Wegener- opgenomen overlijdensadvertenties, worden doorgeplaatst op Mensenlinq.nl.

- Bloemen, kransen en linten
De kosten voor een krans en/of rouw 'arrangement' variëren afhankelijk van de soort bloemen en het seizoen. Soms komt daar nog een lint bij.


- Condoleance locatie en catering
Steeds vaker ziet men dat de afscheidsplechtigheid of condoleance buiten het crematorium of uitvaartcentrum plaatsvindt. Thuis, in het buurthuis of in het favoriete restaurant of café van de overledene.
Naast het kiezen voor een andere locatie, is ook het aanbod op het gebied van de consumpties tijdens de afscheidsplechtigheid sterk toegenomen. Een uitgebreid koffie- en theebuffet met hartige en zoete lekkernijen, een hartige tafel met tapas en rioja of biertap met bitterballen. In het crematorium, uitvaartcentrum of op een zelf gekozen locatie kunnen cateraars een aangepast arrangement naar wens verzorgen.

- Dragers
De kosten zijn afhankelijk van het aantal dragers voor het dragen van de kist.


- Grafmonument, urn
Hoewel er vaak voldoende tijd is om in alle rust na te denken over een grafsteen of asbestemming, is het goed om ook deze kosten mee te nemen als het gaat om de kosten van een uitvaart.

- Rouwvervoer
De kosten van de rouw- en volgauto's worden meestal berekend op basis van de kilometers. Voor de volgauto's wordt doorgaans ook de wachttijd in rekening gebracht. Ook is het mogelijk te kiezen voor ander rouwvervoer, zoals een koets of motor.

 

Uitvaartkosten berekenen

Met behulp van de uitvaartkosten rekenmachine kunt u een globale berekening maken van wat een uitvaart zou kosten tegen de huidige gangbare tarieven. Hierin zijn overigens niet de kosten voor een cateraar of gekozen locatie meegenomen.
Jaarlijks publiceert Monuta de grafkostenmeter met daarin een overzicht van de kosten van een groot aaantal begraafplaatsen.


Overzicht van dienstverleners Bloemen
Overzicht van dienstverleners Catering
Overzicht van dienstverleners Condoleance locaties
Overzicht van dienstverleners Dragers
Overzicht van dienstverleners Grafmonumenten
Overzicht van dienstverleners Rouwvervoer
Overzicht van dienstverleners Urnen


Terug naar inhoudsopgave Kosten van een uitvaart
Terug naar inhoudsopgave Uitvaartencyclopedie