Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 14, 31 maart 2003 t/m
6 april 2003

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

leeftijd ledenblad Algemeen Bealng Leeftijd, uitgave van Algemeen Belang, april 2003
In de uitgave o.a. info over Algemeen Belang, haar nieuwe rouwauto, resultaat van een lezersonderzoek. Tarieven uitvaart, kostenaspect en een aantal artikelen waaronder:

Bijzondere uitvaart voor een bijzonder mens
Over de uitvaart met militaire eer van de jonge militair Johnnatan Cordilia die door een onverklaarbaar verkeersongeluk om het leven was gekomen.

Volkskrant, 31 maart 2003, Beunhazen in de begrafenisbranche
'Ruimen is een vak', vindt Arno Voogt. Hij is voorzitter van de jonge Branchevereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer (BVOB). Een vak dat regelmatig slecht uitgevoerd wordt. In het maandelijkse tijdschrift van de uitvaartbranche, Uitvaart, geeft hij enkele sprekende voorbeelden van hoe het niet moet. Bedrijven die snel wat uitzendkrachten inhuren voor een grote klus. Een kraanmachinist die zichzelf en zijn machine ingraaft. Of een bedrijf dat een stacaravan op de begraafplaats parkeert, waar de medewerkers moeten eten, wassen en slapen. 'Het is toch niet te geloven dat een gemeente toelaat dat mensen kamperen op een begraafplaats', roept Voogt verontwaardigd. Volgens de voorzitter kunnen begraafplaatsen binnen de plaatselijke politiek nauwelijks op belangstelling rekenen.

Leeuwarder Courant, 4 april 2003, Rouwkamers bij kazerne Bilgaard
Uitvaartverzorger Yarden wil een uitvaartcentrum met drie rouwkamers bouwen naast de brandweerkazerne aan de Wollegaast in Bilgaard. Yarden wil de huidige aula aan de Rengerslaan afstoten omdat een groot deel van dit gebouw al een tijdje leegstaat. Nieuwe huurders zien de ruimtes niet zitten omdat er doden in het gebouw liggen. Het nieuwe gebouw krijgt naast de drie opbaarkamers een zaaltje en enkele voorzieningen als een pantry en een toilet.

Leeuwarder Courant, 5 april 2003, Spaanse griep vrat tachtig Leeuwarder levens
Jaap Helimga: „De zeis des doods maait menig jeugdig leven weg." Zware woorden sprak gedeputeerde Hendrik Pollema bij het vers gedolven graf van Jacobus Aleva. De veelbelovende hoofdcommies ter provinciale griffie was nog maar 29 jaar, toen de Spaanse griep het leven uit hem perste. Op maandag 18 november 1918 werd de Leeuwarder ter aarde besteld op de Algemene Begraafplaats aan de Spanjaardslaan. De Leeuwarder Courant schreef over het trieste lot van deze ambtenaar, weggerukt „door den verraderlijke ziekte, die den laatste tijd zoveelen heeft weggenomen". Tachtig Leeuwarders zouden aan influenza bezwijken. De gemeentelijke gezondheids-commissie concludeerde: „Het jaar 1918 zal met zwarte kool ge-teekend blijven door het buitengewoon groot aantal ziekte en sterfgevallen in de laatste maanden van het jaar."

Leeuwarder Courant, 5 april 2003, Ook dievenplaag op dodenakker Wolvega
Alsof de dierenplagen nog niet genoeg zijn, wordt de algemene begraafplaats aan de Steenwijkerweg in Wolvega de laatste maanden ook nog bezocht door dieven. Bijna elke maand verdwijnt er wel een grafstuk. De afgelopen week zijn twee attributen gestolen. In het weekeinde verdween de leren bal van het graf van een zaterdag begraven jongen. Vorige week werd een betonnen beeldje in de vorm van een uil van een graf geroofd. Beheerder Theun Menger let wel extra op, maar het toezicht is lastig. „Het is een hele grote begraafplaats. Wanneer ik op het nieuwe gedeelte bezig ben, kan iemand elders op het terrein toeslaan. En het is voor mij moeilijk te beoordelen of iemand iets steelt of dat de familie van een overledene iets weghaalt. Ik moet hen niet te pakken krijgen. Dit is echt een schandalige rotstreek."

Volkskrant 5 april 2003, De dood went niet. De dood van een patiënt glijdt ook bij de mensen aan het bed niet langs de koude kleren af. Zorg voor de verzorgenden verdient dan ook meer aandacht.
Ellen de Visser: Buitenstaanders vinden vaak dat de dood bij haar werk hoort: immers, een verpleegkundige die kiest voor de kinder-intensive-care moet kunnen omgaan met sterfgevallen. Maar verpleegkundige Marie-José Brounen raakt bij de dood van een kind nog altijd emotioneel. We zijn als team heel betrokken, we hebben 24 uur per dag contact met de ouders. De klassieke waarschuwing: afstand bewaren om de gevreesde overbetrokkenheid te ontlopen. In die houding komt langzaam verandering, merkt Brounen. Verpleegkundigen van haar afdeling zijn geschoold in de opvang van collega's. Op het 8ste congres van de Europese Associatie voor Palliatieve Zorg, dat deze week in Den Haag werd georganiseerd, is 'de zorg voor de zorgenden' een belangrijk thema. Koningin Beatrix, die vandaag eregast is, ontvangt een speciaal samengesteld boek waarin twintig professionals vertellen over het sterven van patiënten en aangeven hoe zij hun werk volhouden.
Huub Buijssen en Rob Bruntink: Einde goed, allen goed?
Uitgeverij De Stiel en TRED uitgeverij, € 13,90
ISBN 90 70 415 29 1

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage