Duitsland/Germany

Friedhof Ohlsdorf
kantoor/office
Hoofdgebouw
(click on pictures to increase)

Foto's, pictures volgende.gif (173 bytes)

De begraafplaats Ohlsdorf -niet ver van het centrum van Hamburg en uitstekend per metro en bus bereikbaar- is eigendom van de Freie und Hansestadt Hamburg. Er werken (incl. ÷jendorf) op beide begraafplaatsen en het crematorium 568 mensen.

De geschiedenis en inrichting van de begraafplaats Ohlsdorf.

 plattegrond/groundplan

Plattegrond Ohlsdorf

De ruim 440 hectare grote begraafplaats is in 1877 aangelegd op een voormalig landgoed. Het langgerekte goed onderhouden park (3 km lang en 1,5 km breed) is grotendeels in de Engelse landschapsstijl aangelegd. Op de begraafplaats zijn sinds 1877 meer dan 1,4 miljoen mensen begraven. Jaarlijk komen er daar nog ongeveer 7300 bij.

Over het hele kerkhof gespreid zijn er ruim 160.000 grafmonumenten met daarnaast een aantal herdenkings-monumenten voor de 52.329 burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er een aantal plekken waar militaire slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog liggen begraven. 

De grootte van het kerkhof neemt met zich mee dat er maar liefst 12 kapellen (aula's) zijn. Al deze kapellen zijn verschillend in grootte (van 40 tot 270 zitplaatsen), in ouderdom (de eerste is in 1894 gebouwd en de laatste in 1983) maar ook zeer verschillend in uitvoering (van klein kerkachtig tot grote moderne ronde betonbouw). Naast elke kapel ligt een tuinderij die o.a.  tegen betaling de bloemen- en plantenverzorging doet van de nabijgelegen graven.

De begraafplaats Ohlsdorf heeft een eigen crematorium dat nu echter stand-by gehouden wordt voor noodgevallen.
De 'sluiting' was het gevolg van de zeer strenge Duitse milieuvoor-schriften voor een crematorium. De crematies vinden nu plaats in het crematorium op de begraafplaats Ojendorf.

De begraafplaats Ohlsdorf heeft voor de bezoekers een eigen busdienst met halteplaatsen over de hele begraafplaats

bushalte, bus stop

Bushalte op begraafplaats

Over het 12 km lange twee baans-wegennet mag men ook met de auto rijden. Wie geÔnteresseerd is in de historie van de begraafplaats en het crematorium kan het eigen museum op de begraafplaats bezoeken.

De ligging van de graven.

Naast het feit dat de grafmonumenten -vrijwel geen zerken- wat betreft vormgeving onderling nogal verschillend zijn valt het op dat ze er 'ruim' bijliggen. Vrijwel alle graven zijn aangelegd met een tussenruimte van ongeveer 30cm tot enkele meters gras. De beplanting op de begraafplaats is ook afwisselend. Naast de ruim honderd jaar oude bomen treft men een keur van beplantingen aan die het over het algemeen goed doet op de zwarte aarde. Door middel van hagen van verschillende struik-/ boomsoorten heeft men over de hele begraafplaats ook eigen familie'hofjes' gecreŽerd. Op zo'n 'hofje' staat meestal een groot grafmonument met daaromheen kleine grafstenen met de naam van het overleden familielid

Drie soorten graven

Op Ohlsdorf zijn 60 % van de graven familiegraven, ze worden voor 25 jaar uitgegeven en kunnen daarna verlengd worden. Ook zijn er een aantal indrukwekkende grote mausolea van veelal adellijke families te zien.

 familiegraf Dreesen, family grave Dreesen

Daarnaast heeft men hier zogenaamde Reihengrabstatten, dit is een graf waarin slecht een persoon begraven mag worden. Het wordt voor slecht 25 jaar uitgegeven, verlenging is na die 25 jaar echter niet mogelijk.

strooiveld/urnenheim/scatterfield

Urnenheim

Tevens kent men hier zogenaamde anonieme graven, dit zijn graven waar mensen anoniem (de plaats is enkel bekend bij de begraafplaats en niet bij de nabestaanden) worden bijgezet. Maar liefst 25 % van de begrafenissen (1997) gebeurt hier anoniem. In 1975 was dit nog maar 2%.

Behoud en renovatie oude grafmonumenten

Zeer verrassend is het zogenaamde Grabmalpatenschaft.

 bord patenschaft

Aankondiging voor Grabmalpatenschaft

Dit houdt in dat men een oud grafmonument, waar afstand van is gedaan of geen nabestaande meer van te vinden zijn, kan overnemen. De overname geschiedt kostenloos doch met de voorwaarde dat het grafmonument opgeknapt wordt. Men mag indien het geen afbreuk doet aan het monument de oude namen verwijderen en voorzien van de eigen naam. Op deze manier hoopt de begraafplaats oude en monumentale grafmonumenten te kunnen behouden, die anders verwijderd of vernietigd zouden moeten worden.
(gedeelte van voorafgaande beschrijving is ook gepubliceerd geweest in het uitvaartwezen van juli/augustus 1997)